Followers

Tuesday, February 1, 2011

Update Keadaan (23:08 GMT +8)(17:08 GMT +2)

Update Azhar

- baru ada kenyataan rasmi mengenai pemindahan pelajar2 menggunakan kapal TLDM yg berlabuh di Teluk Edens
- pelajar di Alex sudah mula mengemas & berkumpul untuk bersedia dibawa keluar dari Mesir melalui kapal terbang dan dibawa keluar dari Mesir. mereka akan dipindahkn ke negara berjiranan Mesir, BUKAN DIHANTAR PULANG
- ibubapa diminta sentiasa menghubungi anak2 untuk mengetahui keadaan semasa mereka di samping memberitahu tindakan kerajaan Malaysia kerana sistem komunikasi di Mesir sangat terjejas, ramai yang tidak tahu keadaan semasa.
- kawasan Kaherah dan Iskandariah sangat dikhuatiri
- bagi anak2 di Muhafazah lain, InsyaAllah keadaan mereka selamat kerana kawasan yg teruk terjejas ialah Kaherah & Iskandariah.
- setakat ini tiada laporan kes keselamatan pelajar2 Malaysia di sana, doakan supaya mereka sentiasa selamat.

sedang mengemaskini maklumat pelajar yg keluar mesir, diminta sesiapa yg mnghubungi saya supaya text msg ke no saya nama penuh, ic & tempat pengajian.

*maaf pembetulan, kawasan Iskandariah masih selamat.
*maaf pembetulan, bukan Athens, tetapi Teluk Edens

33 comments:

  1. http://mohamadazhan.blogspot.com/2011/02/revolusi-mesir-teruskan-berdoa-untuk.html

    ReplyDelete
  2. bagaimana pelajar yg berada di shoubra?..adakah mereka akan dipidahkan jgk?

    ReplyDelete
  3. shoubra dlm cairo jgk kn??
    nape xde cite pn??
    confuse + aggrieve :'(

    ReplyDelete
  4. please bring them back home.
    i got a friend in Alexandria.
    i hope he's safe.

    ReplyDelete
  5. bawa la mereka pulang. huhuhu. T_T

    ReplyDelete
  6. semoga perjalanan kalian dipermudahkan...

    ReplyDelete
  7. Malaysia airlines sending rescue flight to cairo.. Will update sooner.

    ReplyDelete
  8. risau mengenangkan nasib diorg!! harap diorang dpt pulang secepat mungkin...

    ReplyDelete
  9. sume jurusan akan di hantar @ medic shj ??

    ReplyDelete
  10. sms dari seorang ibu kpd sy minta disiarkan di laman ini..senarai nama pelajar perubatan yg masih berkurung di alamat: 5 Nada, First Police sector, montassir street. Mansoura Ad_Daqahliyah Egpty..mereka ialah: 1.aissyakirah mohd asri, 2.siti nur amirah ahmad daud, 3.nur ain bt zainuddin,4.nurul auni mad salleh,5.iiy hanis , 6.hannan amirah, 7.hana yasmin.muga allah melindungi & segera datangkan bantuan ke ats mereka..amin syukran..wsslam.
    Siti Anisa Mohd Anuar (facebook)

    ReplyDelete
  11. tadi tengok berita awani kerajaan selangor hntr wang zakat utk tolong mangsa.. semoga semua pelajar malaysia disana dapat balik dengan selamat.. amin..

    ReplyDelete
  12. semua rakyat malaysia patut dibawa pulang.
    yes we should prioritise the worst location but at the end semua kene bawak keluar dari mesir because kalau tak there is possibility tempat yang tak terjejas teruk akan menjadi tumpuan/ sasaran banduan2 yang terlepas.
    always prepare for the worst..teruskan berdoa agar semuanya selamat..
    nightline just report that deputy foreign minister said the evacuation process will be started on wed onwards.

    ReplyDelete
  13. Salam.tak berape jelas dgn kenyataan diatas. Kan TLDM hantar kapal, kenapa melalui kapal terbang pulak????

    Quote:
    - baru ada kenyataan rasmi mengenai pemindahan pelajar2 menggunakan kapal TLDM yg berlabuh di Athens
    - pelajar di Alex sudah mula mengemas & berkumpul untuk bersedia dibawa keluar dari Mesir melalui kapal terbang dan dibawa keluar dari Mesir. mereka akan dipindahkn ke negara berjiranan Mesir, BUKAN DIHANTAR PULANG


    p/s: Semaklum saya, pelajar2 dan rakyat malaysia yg berada disana SEMUA akan dibawa ke Jeddah (ke tempat yg lebih aman) then baru akan dibawa sedikit demi sedikit balik kemalaysia dengan kapal terbang.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Protes kerajaan di Wisma Putra esok

    http://www.kl-today.com/?p=12101

    ReplyDelete
  17. harap dapat bg maklumat dgn lebih jelas dan bukan utk provoke orang ramai. thank you.

    ReplyDelete
  18. salam ira, saye baru call wisma putra. sumber dari sane mengatakan kerajaan akan gune both jalan laut (kapal) n udara. alhamdulillah..
    sekarang ni kerajaan dah mintak bantuan dr AirAsia, TUDM n IA MAS akan menyusul..seme ni utk mempercepat proses evakuasi..teruskan berdoa

    ReplyDelete
  19. so far how about students in Al-Azhar University? Anyone of you can give informations about them?

    ReplyDelete
  20. yakin Allah melindungi mereka disana...banyakkan bersabar ..doakan yang terbaik..

    ReplyDelete
  21. yes...how about azhar university student????

    ReplyDelete
  22. adik sy ade di iskandariah..die mintak kami carikan tiket balik..sy jumpa qatar airways..paling awal hari jumaat jam 10:55..hanya tunggu jawapan dari adik utk tindakan selanjutnya..harap dapat update lg..

    ReplyDelete
  23. cahaya mujahidah: univ. azhar dlm kwsn cairo. stakat yg saye tahu plajar2 di kwsn cairo telah berkumpul di Malaysia Hall, abbasiah & rumah negeri masing2.

    kalau ade mane2 pelajar yg masih berkurung tak tahu nk buat apa, minta mereka supaye hubungi staff yg bertugas di sana. boleh rujuk di link di bwh :

    http://www.facebook.com/topic.php?uid=161720120528321&topic=395

    ReplyDelete
  24. nrl_aj,

    salam. Alhamdulillah... kita sama2 doakan semua mereka selamat...


    p/s: Salam,ADMIN, kenapa guna huruf besar to highlight perkataan "BUKAN DIHANTAR PULANG" tu? macam bunyi provokasi.

    Sekarang ni yg penting adalah utk keluarkan semua rakyat malaysia yg berada di sana ke tempat yg lebih selamat. hantar dulu ke Jeddah, then baru boleh balik Malaysia.

    Kapal Bunga Mas TLDM tu besar. boleh muat sgt ramai org. lebih praktikal.

    ReplyDelete
  25. @mal12 :

    baik suruh dia bersabar. jgn bertindak sendiri. Proses evacuation insyaAllah akan start esok @ lusa.

    ReplyDelete
  26. ira: tunggu juga update dr adik..sy yakin pihak yg bertanggungjawab kt sana dan di malaysia sendiri sedang bertungkus lumus utk menjaga keselamatan mereka..harap2 semua urusan dipermudahkanNya..

    ReplyDelete
  27. harap abang sy selamat kt kaherah.... huhu..
    mudah2 an dia n semua org baik2 je....

    ReplyDelete
  28. tolong la suruh kerajaan wujudkan 1 tabung utk pelajar2 yg tk berkemampuan untuk bawa mereka pulang..!! tarik badan2 swasta utk menderma, rakyat kita prihatin.. setiap bencana alam, krisis luar rakyat kita mesti menderma tkkan nak lancarkan tabung utk rakyat sendiri tak mampu nak buat?.. ni asyik cakap cost tinggi?? wth!

    ReplyDelete
  29. Salam..
    Saya cadangkan untuk penama2 yg terkandas/terperangkap di rumah masing2 dan tidak mendapat bantuan daripada mana2 pegawai/ajk bertugas, ada lebih baik nama2 ini diserahkan terus ke:

    1) Rumah negeri masing2
    2) kedutaan

    rumah negeri adalah access yg paling mudah untuk waris dari malaysia hubungi dan berita dari mereka boleh dikatakan 80% benar. So hopefully info ni dapat membantu.

    Update dari Rmh Sabah di Alexandaria, Miami..Setakat ni peljar di sana dikhabarkan akan dibawa pulang oleh Kapal Terbang terus ke Malaysia (apa yg sy dimaklumkan dari Isteri sy).

    Bilangannya, saya tak tau.
    untuk hubungi mengetahui tentang maklumat Rmh Sabah, boleh hubungi Pn. Sharifah di talian 088326390.

    ReplyDelete
  30. Saya nampak ramai yang menyasalahkan satu sama lain. kerajaan Malaysia dituduh lambar bertindak dan sebagainya.
    Jika dilihat secara tenang dan matang, kata2 seperti saudara amzi takkan terkeluar.
    Keadaan yang benar2 darurat bukan sudah berlarutan 2 minggu tapi baru berlaku.
    Kerajaan menilai dari segi kemampuan kerajaan Mesir untuk mengawal keadaan. Kini keadaan sudah tidak terkawal, maka cara terbaik ialah membawa mereka keluar dari Mesir dan itulah yang dilakukan.
    Mempertikaikan tindakan membawa ke sempadan dan negara jiran adalah kelihatan tidak cerdik. Itu adalah langkah awal dan tindakan selanjutnya samada kekal di sana tau dibawa pulang, bergantung kepada keadaan. 11 ribu manusia perlu diuruskan memerlukan perancangan yang teliti bukan langkah semborono. yaa..indonesia menghantar kapal terbangnya dan telah mendarat...berapa orang mampu dibawa?. Singapura, Filipina juga dikatakan sudah bertindak..berapa pelajar mereka?...mengapa itu tidak difikirkan oleh mereka yang hanya tahu membangkang...
    11 ribu manusia ingin digerakkan serentak...cara termudah dan terpantas ialah ke negara jiran terdekat dan disana boleh dibuat tindakan susulan.
    pesawat sukar digunakan kerana jumlah kita banyak...sukar?...ya sukar kerana keadaan tidak terkawal serta lapangan terbang yang berserabut...
    Mari sama2 kita cambahkan IDEA yang BERNAS utk kebaikkan anak bangsa kita.

    ReplyDelete
  31. knapa plajar di alex x di bawak pulang?

    ReplyDelete
  32. tolong bagi maklumat keadaan pelajar di zagaziq.anak saya ada di zagaziq.sehingga semalam mereka masih berkurung di rumah dan agak sukar dihubungi.mereka juga sukar berhubung dengan kawan lain di mesir untuk mengetahui tindakan selanjutnya

    ReplyDelete