Followers

Saturday, February 5, 2011

update [0654hrs 5/2/2011 Sabtu] GMT +8

1. Mansurah, Tanta, Zagazig setakat ni masih aman.

2. Semua laluan keluar dari Mesir adalah melalui jalan udara, jalan laut telah dibatalkan.

3. Mansurah telah dikosongkan, semua pelajar telah bergerak ke Iskandariah.

4. Universiti Mansurah masih lagi enggan melanjutkan cuti (secara rasmi).

5. Semua pelajar Malaysia di Iskandariah dikumpulkan di bangunan MARA, keadaan di Bangunan MARA masih terkawal.

sumber: Muhammar Amin Abd Yasin, Tahun 5 Mansoura Manchester, Faculty of Medicine

Berkhidmat untuk Negara,
Azizi Al Fahri

4 comments:

 1. Pelajar zagazig pun ada masalah yg sama. Ada yg kata univ alazhar pun tak tangguh peperiksaan pada 12 februari ini( perubatan). Ini membuat pelajar keberatan nak tinggalkan mesir apatah lagi masa peperiksaan hanya seminggu lagi. mereka harapkan kalau dapat tangguh keluar dari mesir betul@ lepas exam berakhir 14 Februari ini. Kecuali pihak kerajaan atau kementerian pengajian tinggi dapat berunding dengan pihak universiti supaya peperiksaan dapat ditangguhkan atau peperiksaan khas dapat diaturkan utk pelajar malaysia pada tarikh yg ditentukan kemudian. Sekarang ada pelajar malaysia yg belajar di mesir masih fikir utk stay kat mesir. Harap KPT boleh bantu. Parents pulak risau keselamatan anak2 sekiranya anak2 tetap nak stay. Katanya universiti tak nak tangguh exam, tapi pengajian atau semmester baru mungkin boleh ditangguh. Harap kerajaan/ Kementerian Pengajian Tinggi dpt bantu.

  ReplyDelete
 2. anak sedara saya (14 tahun) ada di ayusabek, nasir city, cairo. dia dok macam sekolah pondok kat situ. katanya akan balik ke Malaysia pada hari sabtu 5 feb melalui kapal laut. tapi kalau ikut laporan ni macam dah tak boleh balik melalui laut. boleh saya tahu jika tuan ada apa2 maklumat tentangnya

  ReplyDelete
 3. الصلاة من أجل أن تكون مصر السلام مرة أخرى

  يعيش حسني مبارك! دعم لكم من ماليزيا

  ReplyDelete
 4. kepada pelajar mesir di sana..xyah la anda nk pk akademik buat masa ni...tahula walaupon masih ada exam..fikirkan keselamatan anda...manala tahu on the way nk g exam..tetiba ada rusuhan...politik mesir xstabil lg....kpd pentadbir univ di mesir..bg je ct kepada student...kalu politik ngra xstabil...mcm ne nak teruskan kuliyah..takut rusuhan merebak dlm kampus lak..

  ReplyDelete